Hatha Yoga

Deze vorm van yoga zou je kunnen omschrijven als de basis van alle yogastijlen.
Ha betekent letterlijk zon, de actieve mannelijke energie en Tha betekent de maan, juist de vrouwelijke rustige energie. Hatha yoga verenigt beide energieën, waardoor er rust, evenwicht en balans ontstaat. In een klassiek Hatha yogales combineren we yogahoudingen met pranayama ( adembeheersing) en meditatie. Tijdens de yogahoudingen wordt de adem bewust benoemd en gebruikt als schakel tussen het lichaam en het denken om zo tot rust te komen. En we gebruiken de adem als feedback zodat je de yogahoudingen veilig, met aandacht en bewustwording kunt doen.

De lessen bestaan uit een evenwichtige verdeling tussen staande, zittende en liggende houdingen, die geschikt zijn voor zowel beginners als gevorderden.
De houdingen worden op een aandachtige wijze dynamisch gegeven en altijd met een moment van verstilling, waarin nagevoeld wordt.
Hatha yoga kun je doen om meer energie te krijgen of juist meer tot rust te komen.

Yoga leert je in het moment aanwezig te zijn. Wanneer je vaker yoga doet zul je merken dat je flexibeler wordt, je vitaliteit omhoog gaat en je spieren krachtiger worden, ook al is dit geen doel van de yoga. Je kunt makkelijker ontspannen en je concentratie wordt groter.

Wij eindigen elke Hatha yogales met een lange ontspanning die savasana genoemd wordt. In deze ontspanning laat je op een dieper niveau los waardoor jouw parasympatisch zenuwstelsel geactiveerd wordt en je jezelf na de les ontspannen en rustig voelt.

Onze docenten Hatha yoga zijn Tineke en Erna

    

 

Comments are closed.