Docent Erna

Al ongeveer mijn halve leven doe ik aan yoga. In de beginjaren volgde ik graag actieve yogalessen gericht op kracht en souplesse, later kwam er meer aandacht voor adem en meditatie. Yoga beviel me zo goed dat ik er meer van wilde weten en in 2013 ben ik een docentenopleiding gaan doen bij Saswitha Opleiding voor Yoga en Wijsbegeerte. In eerste instantie om verdieping in de yoga te zoeken, waarbij ik gaandeweg ontdekte dat ik lesgeven ook heel leuk vind.

Mijn hatha-yogalessen geef ik in Saswitha stijl. Kenmerkend is dat je bewust contact maakt met zowel je lichaam als je geest. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een zorgvuldige manier van inspreken van de yogahoudingen met daarbij aandacht voor de adem, en iedere yogales komen alle bewegingsmogelijkheden van de wervelkolom en de gewrichten aan bod. Mijn lessen zijn actief op een zodanige manier dat iedereen mee kan doen. In de loop van de yogales ontstaat ruimte voor concentratie en verstilling, waarna de les sluit met een lange ontspanning.

Ik kan ervan genieten om een groep mee te nemen in een serie oefeningen die ervoor zorgt dat zowel lichaam als geest tot rust kunnen komen. Ook helpt het me bij mijn eigen yoga-beoefening. Het geeft me discipline en stimuleert me om met de materie bezig te zijn. Het mooie van yoga vind ik dat het instant ontspanning levert waardoor er ruimte ontstaat voor meer. Meer bewust leven, meer inzicht, een kalmere geest.

In het dagelijks leven woon en werk ik in Soest op een heerlijk plekje met een grote moestuin. Iedereen in ons gezin doet yoga. Mijn dochter is een kei in houdingen waarbij het lijkt alsof je in de knoop zit, de kat is meditatie-expert en de hond doet graag de houding die zijn naam draagt. Zelf start ik de dag vaak met yoga. Ook ben ik momenteel bezig met hoe yoga (mijn) overgangsklachten kan verminderen.

Iedereen kan yoga, ik nodig je graag uit in mijn les om te ontdekken wat het voor jou kan betekenen.

Comments are closed.